Odpowiednio dobrana dieta w przewlekłej chorobie nerek (PChN) jest nie tylko elementem wspierającym terapię, ale także spowalnia rozwój choroby i przyczynia się do opóźnienia dializoterapii. Aby wzmocnić świadomość pacjentów o roli diety w PChN już 16 grudnia
odbędzie się webinar edukacyjny dla chorych oraz ich bliskich.
Przewlekła choroba nerek jest drugim najczęściej występującym przewlekłym schorzeniem w Polsce. Choruje na nią ok. 4,2 mln Polaków, z czego aż 90% nie jest tego świadoma. W początkowej fazie może nie dawać żadnych specyficznych objawów, przez co najczęściej wykrywa się ją już na zaawansowanym etapie. – W początkowym stadium można ją stosunkowo łatwo leczyć, dzięki wdrożeniu odpowiednich procedur farmakologicznych oraz dietetycznych. – Nieleczona choroba postępuje najczęściej bezobjawowo i doprowadza do całkowitej niewydolności nerek. Na tym etapie chory musi być poddawany dializie lub przejść przeszczepienie nerki. Liczba osób dializowanych rośnie o około 1,8% rocznie i dotyczy minimum 6 500 osób – komentuje prof. dr hab. n. med. Stanisław Niemczyk, Kierownik Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nefrologii i Dializoterapii w Wojskowym Instytucie Medycznym w Warszawie.
Dlaczego opóźnienie dializoterapii jest istotne?
Dializoterapia ma na celu przejęcie funkcji niesprawnych nerek – usuwania wody z organizmu oraz produktów przemiany materii, w tym toksycznych związków. Niestety, jej wdrożenie wiąże się
może wiązać się też z licznymi powikłaniami w przede wszystkim znacznie wpływa na jakość życia pacjenta. W zależności od stanu pacjenta dializa odbywa się 1-3 razy
w tygodniu, a jedna sesja może trwać 3-6 godzin. Poprzedza ją przygotowanie pacjenta, tj. założenie cewnika lub wykonuje się tzw. przetokę tętniczo-żylną. Złożoność tego procesu powoduje, że pacjenci zostają zmuszeni do przeorganizowania życia i dostosowania go pod częste zabiegi. Same powikłania po dializie znacząco wpływają na jakość życia i możliwość funkcjonowania, a także przyczyniają się do pogorszenia stanu psychicznego. – Opóźnianie leczenia dializami pozwala pacjentom na prowadzenie w miarę normalnego życia, ich codzienność nie jest uzależniona od regularnych wizyt w szpitalu, ponadto nie odczuwają negatywnych efektów tego leczenia – tłumaczy prof. dr hab. n. med. Stanisław Niemczyk. – We wczesnym stadium PChN bardzo istotne jest doprowadzenie do zatrzymania postępu choroby, a w przy tym opóźnienia dializ. Można to osiągnąć dzięki wprowadzeniu leczenia zachowawczego opierającego się na specjalistycznej diecie, przyjmowaniu przepisanych leków oraz prowadzeniu zdrowego trybu życia.
Dieta jako wsparcie terapii
Każdy etap choroby nerek charakteryzuje się innym zapotrzebowaniem na zwiększenie lub ograniczenie niektórych produktów. – Dzięki połączeniu odpowiedniej diety z właściwym postępowaniem farmakologicznym otrzymujemy odpowiednie leczenie zachowawcze, w czasie którego warto zwrócić szczególną uwagę na konieczność ograniczenia podaży białka – mówi dr n. med. Aleksandra Rymarz z Kliniki Chorób Wewnętrznych, Nefrologii i Dializoterapii, Wojskowego Instytutu Medycznego. – Ograniczenie białka w diecie pacjenta wraz z odpowiednią dawką ketonalogów aminokwasów, umożliwia odroczenie leczenia nerkozastępczego od kilku do kilkunastu miesięcy, zaś po rozpoczęciu dializoterapii ryzyko zgonu u osób stosujących taką terapię w okresie predializacyjnym jest istotnie niższe.
Podczas spotkania prelegenci pogłębią temat żywienia specjalistycznego jako elementu wspierającego terapię pacjenta z przewlekłą chorobą nerek, a uczestnicy będą mieli możliwość zadawania pytań
o najbardziej interesujące ich kwestie. Wśród wykładowców znajdują się specjaliści nefrolodzy, ale także dietetyk kliniczny oraz psycholog, którzy opowiedzą o postawie wspierającej właściwą terapię oraz roli bliskich podczas choroby. O szczególnie ważnym obszarze wsparcia, jakim jest wsparcie pacjentów, opowie przedstawiciel nowo utworzonego stowarzyszenia dla pacjentów z przewlekłą chorobą nerek – „Dla Zdrowia Nerek”. – Chcemy nieść wsparcie innym pacjentom zmagającym się z chorobami nerek oraz ich bliskim, a także edukować o najistotniejszych dla społeczności chorych kwestiach. Na pewno jedną z nich jest właściwa dieta w chorobie nerek, która może przynieść liczne korzyści w tym najważniejszą – żyć i funkcjonować normalnie pomimo choroby – mówi prezes stowarzyszenia, Piotr Łojko, który sam z chorobą nerek zmaga się ponad 4 lat.
Bezpłatny webinar pt. Żywienie pacjentów z przewlekłą chorobą nerek rozpocznie się 16 grudnia
o godz. 10:00. Aby do niego dołączyć wystarczy się zarejestrować na stronie: https://dlazdrowianerek.com/, gdzie można także zapoznać się ze szczegółową agendą spotkania. Jako pozostali prelegenci udział w spotkaniu wezmą:
- dr hab. med. Ryszard Gellert, Konsultant Krajowy ds. nefrologii, Dyrektor Centrum Medycznego Kształcenia Podyplomowego
- Paulina Meksuła – dietetyk kliniczny, Wojskowy Instytut Medyczny
- Ludmiła Kosińska – psycholog
pod poniższym linkiem znajduje się agenda spotkania