W serii filmów z dietetykiem klinicznym dr n. o zdr. Hanna Stolińska przedstawia, jak dieta wpływa na zdrowie pacjentów z przewlekłymi chorobami nerek (PChN).

 

Dieta jako uzupełnienie leczenia w przewlekłej chorobie nerek (PChN).

W pierwszym z serii filmów dietetyk kliniczny opowiada m.in.:

  • co oznacza „zdrowa i zbilansowana dieta w przewlekłej chorobie nerek?
  • jakie korzyści dla pacjentów z PChN ma właściwa dieta?
  • czego pacjenci z PChN powinni unikać, a co dostarczać w pierwszym oraz kolejnym etapie choroby?

Zapraszamy do obejrzenia video!

 

Białko w diecie chorych na przewlekłą chorobę nerek (PChN)

W drugim filmie z dietetykiem klinicznym, dr Hanna Stolińska odpowiada:

  • Jakie znaczenie ma białko w diecie osób z przewlekłą chorobą nerek (PChN)?
  • Kiedy je najlepiej ograniczyć i czym można je zastąpić?
  • Co jest źródłem pełnowartościowego białka?
  • W czym znaleźć roślinne odpowiedniki białka?
  • Czym można zastąpić jaja?

 

Tłuszcze, węglowodany i składniki mineralne – na co zwrócić uwagę

W przewlekłej chorobie nerek warto zadbać o odpowiednie ilości tłuszczów, węglowodanów i składników mineralnych w diecie. Spożycie których produktów będzie korzystne dla organizmu, a których warto unikać? Na te i inne pytania odpowiada dietetyk dr Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.

Przewlekła choroba nerek – jaki rodzaj diety wybrać?

  • Czy osoby z niewydolnością nerek powinny stosować szczególną dietę?
  • O jakie produkty warto sięgać stosując dietę wegetariańską czy wegańską?
  • Co stanowi dobre źródło wapnia i żelaza

Na te i inne pytania poznasz odpowiedzi w czwartym firmie z serii o diecie przy PChN!

 

  • Jak przygotować się na zakupy?
  • Czy na liście powinny zawierać się tylko wskazane czy też nie wskazane produkty?
  • Na które zwracać szczególną uwagę?

Zapraszamy do obejrzenia ostatniego filmu z serii z dietetykiem klinicznym: