Marzec pod hasłem: „DLA ZDROWIA NEREK” – jak chronić i leczyć – cykl warsztatów edukacyjnych

Z okazji Międzynarodowego Dnia Nerek przypadającego na marzec, odbędzie się cykl warsztatów przybliżających tematykę związaną z przewlekłymi chorobami nerek (PChN). Każde spotkanie będzie poświęcone innemu zagadnieniu, a poprowadzą je eksperci w dziedzinie nefrologii – lekarze, dietetyk kliniczny oraz psycholog. Głównym celem warsztatów jest edukacja nie tylko chorych, ale także szerszego grona odbiorców potencjalnie narażonych na

Żywienie pacjentów z przewlekłą chorobą nerek – bezpłatny webinar edukacyjny dla pacjentów oraz ich bliskich

Odpowiednio dobrana dieta w przewlekłej chorobie nerek (PChN) jest nie tylko elementem wspierającym terapię, ale także spowalnia rozwój choroby i przyczynia się do opóźnienia dializoterapii. Aby wzmocnić świadomość pacjentów o roli diety w PChN już 16 grudnia odbędzie się webinar edukacyjny dla chorych oraz ich bliskich. Przewlekła choroba nerek jest drugim najczęściej występującym przewlekłym schorzeniem

Dieta jako uzupełnienie leczenia w przewlekłej chorobie nerek (PChN)

Dietetyk kliniczny dr n. o zdr. Hanna Stolińska odpowiada na pytania dlatego pacjenci z przewlekłą chorobą nerek (PChN) powinni szczególnie zadbać o dietę. Co właściwie znaczy „zdrowa i zbilansowana dieta” dla pacjenta z PChN? Jakie korzyści ma właściwa dieta? Więcej filmów z dietetykiem klinicznym odnajdziesz w zakładce „Materiały video” – http://nadziejadlazdrowia.pl/?page_id=234

PORADY DIETETYCZNE DLA PACJENTA Z PRZEWLEKŁĄ CHOROBĄ NEREK

Diagnoza o groźnej, przewlekłej chorobie nerek (PChN) usłyszana przez pacjenta niewątpliwie zmienia jego codzienność, wpływa na stan psychiczny.  Ważne jest wówczas, by odpowiednio wcześnie pacjent poznał możliwości spowolnienia rozwoju choroby i tym samym miał wpływ na swoje zdrowie. Odpowiednia, wcześnie wdrożona i kontrolowana dieta daje mu szansę na lepszy komfort życia oraz przesuwa w czasie

Materiały edukacyjne do pobrania dla pacjentów z przewlekłą chorobą nerek (PChN)

Eksperci z Katedry Żywienia Klinicznego w Gdańsku oraz dietetyk kliniczny dr n. o zdr. Hanna Stolińska, opracowali materiały, będące wsparciem dla pacjentów w leczeniu zachowawczym przewlekłej choroby nerek. Materiały mają cel edukacyjny,  oparte są na całościowym podejściu do produktów żywnościowych. Poradnik „Dieta niskobiałkowa w PChN. Zalecenia i zastosowanie” – materiał opracowany przez prof. S. Małgorzewicz, prof.

Nowe informacje dla pacjentów z chorobami nerek – ODROCZENIE DIALIZOTERAPII – rozwiązaniem dla chorych na przewlekłą chorobę nerek (PChN) w dobie pandemii COVID-19

Obecna sytuacja epidemiologiczna w kraju oraz doniesienia o zamknięciu jednej ze stacji dializ z  powodu zakażenia koronawirusem, to niewątpliwie czerwony alarm dla wszystkich chorych na przewlekłą niewydolność nerek. Pojawia się pytanie: „Co można zrobić by odroczyć w czasie rozpoczęcie dializoterapii i skutecznie kontynuować leczenie w domu?” Rozwiązaniem wydaje się być zastosowanie terapii ketoanalogowej w połączeniu

Jak zwiększyć bezpieczeństwo w polskich szpitalach – nowe wytyczne dotyczące zakłuć i zranień

Konsekwencją zranień i zakłuć są potencjalne zakażenia groźnymi chorobami, ale także absencja w pracy. Tym samym zagrażają nie tylko zdrowiu i życiu, ale również wpływają niekorzystnie na funkcjonowanie podmiotów leczniczych. Według danych WHO w Polsce co roku dochodzi do 37 tys. zranień związanych z używaniem sprzętu medycznego przez pracowników ochrony zdrowia. Wdrożenie elektronicznego rejestru zakłuć i

Z okazji Światowego Dnia Zdrowia Układu Pokarmowego eksperci i pacjenci apelują o poprawę dostępności leczenia żywieniowego w onkologii

Niedożywienie występuje najczęściej u pacjentów z chorobami nowotworowymi trzustki (67%), jamy brzusznej (60%), głowy i szyi (49%) oraz jelit (39%).[1] Objawy niedożywienia lub wyniszczenia występują u 30-85% chorych.[2] Aż 92% pacjentów w Europie, w tym w Polsce, nie otrzymało żadnej informacji na temat roli żywienia w terapii onkologicznej, a 77% nie zostało skierowanych do dietetyka

Zranienia personelu pielęgniarskiego – kłujący problem służby zdrowia

Szacuje się, że w Polsce co roku dochodzi do 37 tys. zranień związanych z używaniem sprzętu medycznego przez pracowników ochrony zdrowia. Najbardziej narażony jest personel pielęgniarski, poprzez codzienny kontakt z ostrymi narzędziami w postaci igieł, kaniul, skalpeli czy szklanych ampułek. Chociaż istnieje obowiązek zgłaszania zranień, ogólnopolskie badanie „Implementacja Dyrektywy Rady 2010/32/UE w polskich szpitalach” pokazało,

Problem niedożywienia w polskich szpitalach

Co najmniej 30 proc. pacjentów w polskich szpitalach jest niedożywionych. Aby prawidłowo zdiagnozować pacjenta wymagane jest przeprowadzenie oceny stanu odżywienia oraz wypełnienie odpowiednich dokumentów takich jak skala NRS, która ocenia ryzyko wystąpienia niedożywienia. Jak pokazuje najnowszy raport „Ocena terapii żywieniowej w polskich szpitalach” Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu prawie 60 proc. pacjentów badanych